Bolhairtás másként

Talán a legelterjedtebb módszere a bolhairtásnak és a bolhák távol tartásának a bolhanyakörv. Fórumokat böngészve azonban gyakran azt olvashatjuk, hogy sokan ellene vannak, mert hatástalannak tartják ezt a megoldást. A házi kedvencek ebben az esetben sem maradnak védtelenül.

Az ún. spot-on (rácseppentős) készítmények a legelterjedtebbek. (pl. Frontline, Stronghold, Advantix, Advantage, Advocate, kutyára még: Duowin, Exspot stb.). A lakás kezelésére kaphatók különféle porok, szétpermetezhető oldatok. Macskák esetében ezekkel óvatosan kell eljárni, ők gyakran érzékenyebbek, ezeket a szereket felnyalva nyálzás, imbolygás jelentkezhet.

Spotok és spray-k: általában 1 hónapig hatásosak. Kedvencünk bőrére cseppentve kell alkalmazni, felszívódás után folyamatosan fejtik ki hatásukat. Még a vérszívás előtt elpusztítja a kullancsokat és bolhákat. Alkalmazása gyors, egyszerű, kényelmes és biztonságos. Hatóanyaga parazita elleni idegméreg, a kutyák/macskák, valamint az ember egészségére teljesen ártalmatlan.

Ultrahangos kullancs- és bolhariasztó készülék: kutyák és macskák számára egyaránt ajánlott. Vegyszer- és illatanyagmentes védelem. Használata emberre, kisállatra egyaránt veszélytelen.

Kullancs-, és bolhastop oldat: Természetes anyagokból előállított, gyorsan és tartósan (2 hónap) ható készítmény a kutyák, macskák külső parazitái (bolhák, kullancsok, tetvek stb.) ellen.

Sokféle bolhairtó, csepp, spray, por, oldat, sampon, nyakörv van, állatorvosa javasolni fogja, hogy az Ön esetében melyik a legjobb választás, figyelembe véve állata korát, méretét, bundasűrűségét, vérmérsékletét és a fertőzés súlyosságát. A választást befolyásolja még, hogy hány állat él a háztartásban és természetesen a felhasználható készítmények ára is.

Igen fontos a környezet bolhátlanítása is. A fegyvertárban két fő eszköz található: a speciális, környezetben is használható bolhairtó spray és a porszívó. A legjobb megoldás, ha mindkettőt használja lakásában. Első lépésben a házat teljesen porszívózza ki, ahogyan takarításkor is szokta. Ezután a porszívót állítsa a legnagyobb szívóerőre, a csövére pedig a legszűkebb réssel ellátott szívófejet tegye föl és menjen végig ismét minden szobán. Különösen ügyeljen a szegélylécek melletti területekre, a fűtéscsövek közvetlen környezetére, a padló repedéseire, a radiátorok mögötti, konvektorok melletti területekre. A bolhák különösen kedvelik ezeket a melegebb helyeket. Porszívózzon át minden bútordarabot, párnákat, lábtörlőket (mindkét oldalukon), székeken lévő ülőpárnákat, stb. Különösen ügyeljen azokra a területekre, ahol állatai szívesen tartózkodnak (fekvőhely, etetőhely, stb.) A porszívózás után a porszívó fejét, a porzsákot, majd a helyiségeket be kell fújni bolhairtó spray-vel. Mind a porszívózást, mind a befújást ajánlatos megismételni 3 hét múlva, majd ezt követően háromhavonta.

A bolhák galandférgek közti gazdái lehetnek, bolhás kutyákban és macskákban nagyobb valószínűséggel fordulnak elő galandférgek, melyek a székletben rizsszem alakú képződményként figyelhetőek meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.